Saker att göra i och kring Huay Yang
Strandrestaurangen
Jack's beach restaurant.


Huay Yang är ett paradis för sol och bad. Orchid Village har en egen strand och det går en gångväg hela vägen dit. Det är långgrunt och sanden och havsbottnen är len, mjuk och skön. Vattnet är kristallklart, varmt och skönt året runt, och bland de finaste badvattnen i hela Thailand. I anknytning till stranden finns en strandrestaurang som också hyr ut solstolar. Vill man hoppa och dyka kan man gå några hundra meter norrut till byns fiskepir som ligger strax bortanför Jack’s Resort.

Vill man dyka på riktigt eller snorkla så finns det en fantastisk undervattensvärld att utforska. Utrustning och båt finns att hyra i byn eller i den marina nationalparken Wannakorn beach tre km norr om byn. Organiserade turer går från flertalet ställen längs med kusten till olika öar och rev. Bland annat till Similan Island som betraktas som ett av världens tre bästa dykvatten med ett siktdjup på över femtio meter. Strax söder om Prachuap Khiri Khan finns ett mycket fint akvarium, Waghor Aquarium, för dig som vill se undervattenvärlden utan att dyka.

Uppe i bergen som sträcker sig 1500 m ö h ligger Namtok Huay Yangs nationalpark som betraktas som en av Thailands vackraste. Här är det regnskog och fantastiska vattenfall. Djur man kan få se inkluderar elefanter, leoparder, languer, gibbonapor, vildsvin m m. Parken är mycket välordnad med restauranger, toaletter, anlagda leder och rastplatser.

Förutom Strandrestaurangen och Jack’s Resort så finns det flera restauranger i anknytning till Orchid Village. In mot centrum finns än fler. Utbudet och kvalitén är blandad men gemensamt för dem alla är att det är otroligt billigt. En helt OK middag kan du få för 5-10 kr och en lite lyxigare för 20-30 kr. En öl, ett glas vin eller en drink kostar ca 15-20 spänn. En restaurang som varmt rekommenderas är Kob seafood restaurant som ligger ett par hundra meter inåt land från Jack’s Resort. Personalen är mycket trevlig och maten är fantastisk. Om man hellre vill laga sin egen mat finns det gott om affärer där de säljer mat, dryck och alkohol till väldigt låga priser.

Färska varor måste man inhandla på någon av marknaderna. Det finns flertalet i Ban Huay Yang, och i Prachuap Khiri Khan och Hua Hin finns än fler och mycket större. En väldigt speciell marknad finns i Dansingkorn några mil nordväst om Huay Yang på gänsen till Burma. Thailändare och turister får inte passera över gränsen till Burma men här kommer handlarna från Burma över och säljer sina varor. Här säljs fantastiska möbler utskurna från ett enda trästycke, ädelstenar, smycken, krukor, prydnadsföremål av olika slag och mycket annat.

Även om det finns många restauranger där man kan ta en kall öl eller en drink på kvällskvisten så finns det inget partyuteliv att snacka om även om det förekommer mycket festivaler, strandfester och liknande. Vill man gå på krogen eller svänga sina lurviga på ett dansgolv får man bege sig till Hua Hin där det finns gott om barer och ett och annat disco.

Golf kan man spela framförallt i området kring Hua Hin men Prachuap Khiri Khan har den närmaste banan som ligger vackert längs med kusten. Dit kan man enkelt ta sig själv men det brukar också anordnas golfresor dit från Jack’s Resort där allting ingår, inklusive greenfee, utrustning och middag för ca 700 bath (ca 140 kr!).

I Hua Hin kan man hyra ponny och rida längs med stranden, där finns också möjlighet att utöva de flesta anda vatten- eller landbaserade sport- och fritidsaktiviteter man kan tänka sig.

 

HEM
Vattenfall
Vattenfall i nationalparken.
Waghor Aquarium
Waghor Aquarium.
Dansingkorn
Marknaden i Dansingkorn.
Kob's seafood restaurant
Middag på Kobs.Mer om saker att göra:
Turistinfo Prachuap Khiri Khan
Nattliv i Hua Hin

 

Senast uppdaterad  091220